Якого лікаря обрати для дитини?

Якого лікаря обрати для дитини?

Сімейний лікар чи педіатр: кого обрати для дитини?

Часто таке питання постає у батьків. Розповідаємо про те, яка різниця між сімейним лікарем та педіатром.
Педіатр обслуговує лише дітей до 18 років, сімейний лікар – дітей і дорослих.
Якщо батькам зручно ходити зі своєю дитиною до одного лікаря і він їх влаштовує – всі вони можуть підписати декларації з сімейником.

Важливо!

За дитину, якій не виповнилося 14 років, декларацію підписує хтось із батьків. Потрібен лише мобільний телефон і такі документи: паспорт та ІПН мами або тата, свідоцтво про народження дитини.

Якщо дитині вже є 14 і вона отримала паспорт, то підписати декларацію можна самостійно.

Як обрати лікаря для дитини?

  1. Чудово, якщо ви вже знаєте хорошого лікаря, який вас влаштовує. Якщо ні – можна запитати поради в родичів та знайомих, можливо, вони знайшли хорошого фахівця в амбулаторії, до якої вам зручно добиратися.
  2. Або зверніться у медичний заклад, нехай Вам розкажуть, хто там працює. Інформація про лікарів є в реєстратурі. Також можна ознайомитись з лікарями на сайті нашого закладу.

Лікар може відмовити в підписанні декларації лише якщо вже набрав максимальну кількість пацієнтів. У терапевта це 2000 осіб, сімейного лікаря – 1800, педіатра – 900.

Обслуговування дітей старше 14 років у сімейного лікаря має свої переваги:

  • Ця вікова категорія не потребує регулярних планових щеплень, окрім ОПВ (оральний поліомієліт) у 14 років та ДП-М (дифтерія – правець) в 16 років. Отримати ці щеплення можливо і у сімейного лікаря.
  • лікарі педіатри мають величезне навантаження, кількість декларацій кожного лікаря значно перевищує рекомендовані 900. Внаслідок – утворюються черги під кабінетами педіатрів та незручності з часом обслуговування.

Тож обирайте свого лікаря і будьте здорові!

Коментарі закрито.